Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám testvérek, egy év különbséggel, Győrött születtek. A hazai zenei előképzettség után a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat, ahol mindketten kitüntetéssel végeztek, s ugyanott zenetudományi doktori képzettséget is szereztek.

Koncertmesterként, illetve szólistaként is neves zenekarokkal léptek és lépnek fel más jelentős muzsikusok társaságában, Európa és számos tengerentúli ország városaiban, fesztiválokon, koncerttermekben. Rendszeresen készülnek rádió- és TV-felvételeik itthon és külföldön. Mindketten kivételes tehetségek, muzikalitásukat és virtuozitásukat számos hazai és nemzetközi verseny első helyezéssel, kitüntetéssel díjazta. Nagyon gyakran duóban lépnek a pódiumra. Évek óta tartanak mesterkurzusokat Japán, Kína és Dél-Korea neves Zeneakadémiáin.

Kiemelkedő kamarajátékuk elismeréseként 2009-ben közösen vehették át „Az év művésze” kitüntetést a Jeunesse Musicale és a Bank Austria jóvoltából. A rangos zenei elismerés díjaként jelent meg a Gramola gondozásában a fiatal magyar művészek albuma, melyen Dvořák hegedű- és csellóversenyét játszották a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Gyüdi Sándor vezényletével. A világszerte terjesztett lemez Ausztriában 2009 októberében nyomban a hónap CD-je lett.

Jávorkai Ádám első magyarként ért el első helyezést az olaszországi Premio citta di Padován, az A.GI.MUS., vagyis az Associazione Giovanile Musicale (Fiatal Zenészek Egyesülete) versenyén, amelyen több mint kétszáz ifjú muzsikus vett részt szerte a világból. Győzelme Clara Biermasszal azért is különleges, mert a verseny történetében először adták ki az úgynevezett abszolút első díjat, amelyet az egyes szóló- és kamarakategóriák győztesei közül az „abszolút legjobbnak” ítélheti a zsűri. A díj súlyát növeli, hogy a kamarazenei kategóriában nem adtak ki sem harmadik, sem negyedik helyezést, és a második helyezettnek járó koncertlehetőségeket is visszatartották, ezzel hangsúlyozva, mennyire nagy különbséggel vívta ki a magyar–holland páros az első díjat. (Érdekesség, hogy a hollandiai Clara Biermasz három évig a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zongorázni, így sikere hazánkhoz is kötődik.

Jávorkai Ádám és Clara Biermasz viszont számos meghívást kapott Olaszország legrangosabb hangversenytermeibe: Velencébe, Vicenzába, Rómába, Bolognába, Firenzébe és Milánóba. Jávorkai ráadásul a zenekari kíséretes szólókategóriában a legmagasabb ponttal jutott a döntőbe, erre novemberben került sor a pozsonyi szimfonikusok kíséretével.


Clara Biermasz és Jávorkai Ádám nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párost alkot. 2005-ben ismerkedtek meg Budapesten egy koncertnek köszönhetően. Több nagy sikerű koncertet adtak már Hollandiában, Németországban és Ausztriában, ahová a jövő évre is meghívást kaptak. A padovai versenyen a zsűri elnöke úgy méltatta őket: „E két fiatal zenész csodálatos találkozását két szóval tudnám jellemezni: duo excellente (tökéletes duó)”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s